بازرسی مخازن تحت فشار مطابق با استاندارد  API 510

مخزن تحت فشار به محفظه‌ای گفته می‌شود که از آن برای نگهداری مایعات یا گازها در فشار و دمایی متفاوت از فشار محیط استفاده می‌شود که به آن Pressure Vessel گویند. از آنجاکه مخازن تحت فشار معمولاً مواد را در فشار زیاد نگه می‌دارند، در صورت عدم نگهداری و بازرسی منظم آنها، می‌توانند خطرناک باشند. بازرسی‌های منظم بخش مهمی از روند تعمیر و نگهداری مخازن تحت فشار است، که به آشکار کردن مشکلات احتمالی قبل از وقوع حادثه کمک می‌کند. مخازن تحت فشار در صنایعی مانند نفت، گاز، پتروشیمی، پالایشی و نیروگاهی مورد استفاده قرار می‌گیرند و عموما ظاهری مشابه بهم دارند و بدنه‌ای استوانه‌ای یا کروی شکل دارند که علت آن نیز کاستن تمرکز تنش می‌باشد. مخازن تحت فشار از آنجاکه حاوی مقدار زیادی انرژی هستند، اختلاف فشار داخل و بیرون مخزن می‌تواند منجر به حوادثی ناگوار شود که در صورت تخریب مخزن، انرژی زیادی بصورت ناگهانی آزاد می‌شود که خسارات جانی و مالی زیادی را بهمراه خواهد داشت. از عوامل متعددی که بر روی فرسودگی و از کار افتادگی مخازن تحت فشار تاثیرگذار هستند، می‌توان به عواملی مانند: خستگی، خزش، خوردگی، شرایط محیطی و مواردی از این قبیل اشاره کرد.

در بازرسی از مخازن، فرآیند بازرسی را می توان به مراحلی در پیش از ساخت، حین ساخت و بازرسی نهایی تقسیم کرد. که کلیه‌ی مراحل بازرسی از اهمیت خاصی برخوردار است و کوچک‌ترین کوتاهی و یا نقصی در این موضوع می‌تواند منجر به بروز حادثه‌ گردد. اهمیت بازرسی از این لحاظ مورد اهمیت است که کلیه‌ی مراحل آن در عملکرد صحیح مخزن و پیشگیری از حوادث در مخازن تاثیرگذار می‌باشد. بازرسی‌های اداواری باید حداقل هر پنج سال یکبار انجام پذیرد و همچنین قبل از استفاده از مخزن، حداقل یک بازرسی باید انجام پذیرد. برای ساخت و بازرسی مخازن ار مجموعه استانداردهای بین‌المللی استفاده می‌گردد. یکی از آنها استاندارد ASME Section VIII می‌باشد که برای طراحی مخازن تحت و استاندارد دیگر API 510 است که برای بازرسی مخازن تحت فشار تدوین و استفاده می‌گردد.

شرکت بازرسی فنی و پایش خوردگی ایرسا مفتخر است که خدمات بازرسی مخازن تحت فشار را با استفاده از تجهیزات مدرن و مطابق با استانداردهای بین‌المللی ارائه دهد. برخی از روش‌های بازرسی غیرمخرب ارایه‌شده توسط شرکت ایرسا به شرح زیر می‌باشد.

بازرسی‌های متداول به روش‌های چشمی، مایع نافذ، ذرات مغناطیس، رادیوگرافی و التراسونیک می‌باشد. همچنین ، بازرسی‌هایی غیرمخرب پیشرفته به روش‌های Phased Array Ultrasonic testing (PAUT)، Time of Flight Diffraction (TOFD) در کنار بازرسی‌های C-scan corrosion mapping، Short Range Guided Wave Ultrasonic Testing (SRUT)، Acoustic Emission Testing (AE) انجام می‌پذیرد.