Internal Rotary Inspection System (IRIS)
IRIS یکی از روش های شناخته شده می باشد که برای بازرسی تیوب ها در مبدل های حرارتی، مخازن و خنک کننده های هوایی (Air cooler) مورد استفاده قرار می گیرد.
این روش بر روی هر دو ماده آهنی و غیر آهنی قابل اجرا می باشد. توسط روش IRIS ضخامت باقیمانده از جداره لوله ها را به دقت می توان اندازه گیری نمود. این روش از دیگر روشهای بازرسی بسیار دقیقتر می باشد و مزایایی در نمایش دادن اطلاعاتی در خصوص شکل عیوب دارد. توسط این روش عیوب موضعی و از بین رفتن جداره لوله از هر دو طرف لوله را می توان با دقت اندازه گیری نمود. روش IRIS عیوبی که در زیر صفحات نگهدارنده (Support Plates) قرار دارند را بدون هیچ محدودیتی می تواند اندازه گیری کند.
اجزا تشکیل دهنده پراب IRIS
پراب های استفاده شده در آزمون IRIS از یک قالب، یک مبدل اولتراسونیک و آیینه تشکیل شده است. پالس اولتراسونیک توسط مبدلی که موازی با محور مرکزی لوله در درون پراب تعبیه شده است، تولید خواهد شد. یک آیینه چرخان (Rotating Mirror) با زاویه ۴۵ درجه به کار برده شده است که دسته موج را به سمت جداره لوله هدایت می کند. بازتابش امواج اولتراسونیک (Echo) می تواند از سطح خارجی و داخلی جداره لوله اتفاق بیفتد. این اکوهای بازگشتی به سمت پراب حرکت می کنند. زمان بین این دو اکو بازگشتی ضخامت جداره لوله را نشان می دهد. با دانستن سرعت صوت در ماده تحت آزمایش، ضخامت جداره قابل محاسبه می باشد. آب در آیینه پراب (Probe mirror) و همچنین به عنوان کوپلنت میان ترنسدیوسر و جداره لوله مورد استفاده قرار می گیرد.
شماتیکی از نحوه انجام بازرسی توسط روش IRIS
جهت انجام آزمون IRIS باید کالیبراسیون توسط لوله ای انجام گیرد که هم از نظر ابعاد و هم متریال مشابه با لوله های مورد آزمایش باشد. پس از انجام بازرسی، گزارش حاوی جزئیات هر لوله به مشتری ارائه می گردد.
نمونه تصویر گزارش IRIS
قابلیت ها
- اندازه گیری ضخامت دیواره لوله ها. این تکنیک را می توان برای لوله های آهنی و غیر آهنی به کار برد.
- داده های ارائه شده توسط این آزمون به شیوه ای در اختیار بازرس قرار می گیرد که می توان ابعاد، شکل و عمق عیوب را مشخص نمود.
- اندازه گیری عیوب موضعی در جداره داخلی لوله و جداره خارجی آن و همچنین اندازه گیری ضخامت لوله با دقت بسار زیادی انجام می گیرد. این روش امکان تمایز میان عیوب داخلی و خارجی را فراهم می نماید.
- این آزمون تحت تاثیر تغییر در مشخصات ماده مانند هدایت الکتریکی و نفوذ پذیری قرار نمی گیرد. این در حالیست که تغییر در این مشخصه ها باعث ایجاد نشانه های اشتباه در روش های تست الکترومغناطیسی می شوند.
- عیوب زیر ورق های ساپورت را می توان شناسایی واندازه گیری نمود.
- این تکنیک اغلب به عنوان ابزاری جهت تایید نتایج روش های RFT و PSEC و دریافت اطلاعات تکمیلی از شکل و ابعاد و محل قرار گیری عیوب شناسایی شده توسط این روشها، مورد استفاده قرار می گیرد.
محدودیت ها:
- یکی از محدودیت های این روش اینست که حفرات و چاله هایی که قطر آنها بیش از ۲ میلیمتر است را می توان با آن شناسایی نمود.
- برای اسکن تمام دیواره لوله با حداکثر حساسیت، سرعت کشیدن پراب می بایست بسیار کم باشد.
- ضخامت دیواره لوله کمتر از ۰٫۸ میلیمتر را بطور قابل اعتمادی نمی توان اندازه گیری نمود. فرورفتگی ها (Dent) قابل شناسایی نیستند. اما امکان شناسایی قسمت های انتهایی در لوله های بزرگ پس از خم شدن وجود دارد.
- لوله ها می بایست بسیار تمیز باشند تا از اثرات کاهش قدرت سیگنال اولتراسونیک جلوگیری شود.
بازرسی غیر مخرب پیشرفته تست غیر مخرب پیشرفته Advanced ndt بازرسی تیوب